Какво е личностно развитие? Вчера една позната ме попита какво означава “ниво на осъзнатост”. Тогава си дадох сметка, че много хора, включително интелигентни и успешни като тази дама, действително не знаят какво точно включват постигането на осъзнатост, личностно израстване, духовно пробуждане – можем да го наречем с различни наименования. Всъщност, може би не е ясно към какво точно се стремят хората, тръгнали по този път. Като заговорим за личностно развитие, понякога това грешно се тълкува като път към успеха, чрез повече знания, умения и „трикове“ за общуване с хората. Духовното пробуждане като тема е още по – хлъзгаво – често криворазбрано или звучи на хората твърде отвлечено.

Веднага си спомних за един мой познат – мъж с остър ум и кариера, който се запознал случайно с енергиен лечител. Лечителят му обяснил, че целта на живота е да изпиташ нищото, отвъд емоциите и ума. Това разбира се никак не прозвучало апетитно на моя познат, който води пъстър хубав живот, пълен с емоции и мислене. Макар и в обяснението на лечителя да има доза истина, има много още какво да се уточни, за да бъде асимилирано от човек, незапознат с тези теми.

личностно развитие 2

Пътят към себепознание и личностно развитие

Пътешествието до точката отвъд ума и емоциите е доста дълго. Всеки етап е важен и ценен и не може да бъде пропуснат. Включително етапа, когато сме силно материални, бохеми и анти-духовни. И не по-малко важно – всяка емоция, мисъл, преживяване и среща с друг човек, капка по капка, в течение на много години, дори много животи, ни водят до там сами да искаме да се освобождаваме от емоциите и ума. Не е нужно някой да ни го налага отвън като необходимост и цел. Състоянието, което бихме изпитали отвъд емоциите и ума, наистина наричат „нищо“. Но това едва ли е нашата представа за нищо – плашещо, празно, безкрайно, безлично, скучно… нищо. Духовните учители казват, че усещането на нищото и блаженството не може да се опише с думи… И умът не може да го разбере – нали е отвъд ума 🙂

Мога да кажа само, че човек сам извървява Пътя си. Не става така – както си вървиш и си потопен в емоциите и мислите си, някой да ти каже: „Виж какво, целта ти е нищото – отвъд ума и емоциите.“ И ти да се дисциплинираш, да си го наложиш с воля и да го постигнеш. Това е абсурдно, а и така прескачаме цялото Пътешествие. Идеята е да живеем пълноценно и все по – добре през цялото Пътешествие, през всички животи… Да постигнем личностно израстване, осъзнатост, самоусъвършенстване… Пак стигнахме до същите термини…

личностно развитие 3

А какво отговорих аз на въпроса какво е „ниво на осъзнатост“?

Всичко това, което изписах до тук, всъщност проблесна за секунда в съзнанието ми, като прозрение, което съдържаше частица от всичко прочетено, преживяно и споделено с мен. Казах си, че трябва да има лесен, ясен и кратък начин да отговоря, защото е много важно какво точно ще разбере тази жена. И казах това:

– Нали знаеш, че имаме съзнание и подсъзнание…

– Естествено! – отговори тя

– А знаеш ли, че всъщност подсъзнанието заема около 90% от психиката ни?

– Чувала съм. – кимна тя

– Цялата идея е да надникнеш в подсъзнанието си – да разбереш какво те кара да се държиш по определен начин, какво те кара да казваш нещата, които казваш, да имаш тези навици или начин на живот. В подсъзнанието живеят изтласкани истини за нас самите… Неща, които ние не одобряваме, не харесваме, но е факт, че от там те контролират живота ни. Там живеят и прекрасни истини за нас, в които отказваме да повярваме, желания, които отказваме да изпълним. Колкото повече знаеш какво има в подсъзнанието ти, толкова по-осъзнат си и толкова повече прехвърляш контрола от подсъзнание към съзнание. Това е ниво на осъзнатост  – доколко знаеш какви импулси те движат, доколко познаваш себе си, доколко живееш според истинските копнежи на душата си. Това е задачата и на така нареченото „личностно усъвършенстване“ или „личностно развитие“, и на психотерапията, и на духовните практики.

Основната цел на постигането на осъзнатост и личностно развитие

Независимо дали ходим на психотерапия, дали четем книги и се самонаблюдаваме, дали ходим на медитации и изпълняваме източни практики, всичко се свежда до това – да избираме съзнателно поведението и думите си, а не да бъдем контролирани от подсъзнанието си и да живеем „в съня на неосъзнатостта“.

Заключение:

Ако се вълнувате от темата за духовно и личностно израстване и предизвикателствата, които срещаме по Пътя към себе си, Фондация “За Подкрепа на Дистанционните Обучения” ще ви помогне! Чрез нашите качествени обучения и систематизирана и експертна информация, ние се стремим да повишим увереността и мотивацията на широк кръг хора, като по този начин им помогнем да направят реална промяна в живота си и да го поставят на ново ниво.

Присъединете се към нас и се абонирайте за нашия бюлетин, за да получавате само полезно, интересно и качествено съдържание!


Ирина Вълчева – Кръстева е автор на книги, статии и създател на онлайн курсове на тема личностно развитие. В творчеството си тя обича да съчетава духовното познание и най-новата наука – теми, по които се информира от години с голямо желание, и после да предава всичко това през своя личен опит. Тя вярва в огромния човешки потенциал и правото на всеки да живее щастливо.

Меню