Лайф коуч – как да изберем подходящия за нас? Оказва се истинско предизвикателство да открием най-добрия обучител по личностно развитие за нас в необятното море от хиляди специалисти с това название! Кои ментори предлагат наистина качествено обучение по личностно израстване? Кои пасват на нашата индивидуалност и могат да ни подкрепят по пътя към целите ни?

В тази статия споделяме ТОП 7 съвети и насоки при избора на правилния за вас лайф коуч!

1. Проверете дали вашият бъдещ лайф коуч е добре квалифициран!

Когато говорим за лайф коучинг, всеки може да се нарече специалист в сферата на личностно развитие. За тази професия няма законови изисквания за преминато обучение и придобиване на лиценз. Разбира се, съществуват множество обучителни програми и организации, които се стремят да регулират морето от обучители. Но в повечето случаи, техните изисквания се различават едни от други и липсва общ стандарт в сферата на лайф коучинга. Това поражда трудност при избора на надежден лайф коуч.

Важно е нашият бъдещ ментор по личностно развитие да бъде добре квалифициран, макар и да няма единен стандарт в този бранш. Препоръчително е да има сертификат за завършено обучение. Можете да попитате коя обучителна програма е преминал и да проверите отзивите за нея.

лайф коуч 2

2. В кои области специализира и какъв опит има?

Друг важен фактор при избора на подходящ лайф коуч са неговите специализации и опит. Областите, в които е най-добър, трябва да отговарят на областите, за които вие самите се нуждаете от помощ и развитие. Лайф коуч специалистите обучават в сфери като бизнес, кариера, финанси, физическо здраве, взаимоотношения, духовно израстване, ментално здраве, баланс между личен живот и работа, мотивация и други.

Тук идва ред и на опитът! И не само на професионалния опит като лайф коуч, но и на житейския опит. Колкото по-дълго време е бил в сферата на личностно развитие, толкова по-голям професионален опит би следвало да има даден специалист. Но най-добри резултати има тогава, когато теорията и професионалната практика са подкрепени с личен опит! 

Ето някои въпроси, които ще ви помогнат да отсеете подходящите ментори! Какви постижения имат? Предлагат ли авторско съдържание на база на житейския си опит като статии, видеа, подкасти и семинари за личностно развитие? Имат ли издадени печатни или аудио книги за личностно развитие и самоусъвършенстване?

3. Какъв стил на лайф коучинг използва?

Всеки лайф коуч има свой собствен стил на обучение. Някои ментори по личностно развитие следват определена последователност и сесиите им са перфектно организирани. Други пък използват подход да ви въведат в “потока” на вашето съзнание и подсъзнание, за да ги отоворите и да освободите ограниченията си.

Всички ментори имат за цел да ви помогнат по пътя към личностно израстване, но всеки от тях има своя уникална личност. Някои лайф коуч специалисти залагат на приятелския, топъл, спокоен и вдъхновяващ стил… Други са по-взискателни, директни и могат да ви предизвикат, за да отключат мотивацията и скритите ви качества. Важно е стилът на обучение и комуникация да пасва на вас самите и да ви зарежда положително!

лайф коуч 3

4. С какви техники, методи и инструменти борави?

Ако вашият бъдещ лайф коуч използва доказани коучинг методи и стратегии за успех, които самият той или други успешни хора прилагат в личния си живот… Това е сигурна предпоставка за ефективно обучение по личностно развитие, благодарение на което ще постигнете целите си!

От първостепенно значение е използваните техники и инструменти да отговарят на вашите нужди, да пасват на вас като личност и да ви дават усещане за комфорт и увереност.

5. Каква е репутацията на вашия бъдещ лайф коуч?

Какво мислят други хора за вашия бъдещ лайф коуч? Има ли хубави отзиви и препоръки за него и работата му? Тези въпроси също трябва да бъдат част от вашия списък с критерии при избор на правилния ментор по личностно развитие!

Разгледайте сайта на избрания лайф коуч и потърсете истории за успеха на негови клиенти. Бихте могли дори да се свържете с някои от клиентите, за да научите от първо лице повече за лайф коуч специалиста и как той им е помогнал да променят живота си и да постигнат целите си.

6. Направете първоначална консултация с избрания лайф коуч!

Повечето лайф коуч специалисти предлагат безплатна предварителна консултация. Тя е чудесен начин да опознаете бъдещия си обучител, както и той вас и да прецените, дали неговият начин на работа пасва на вашите потребности.

Задайте всичките си въпроси относно вашата потенциална програма на обучение и ментор в живота. Добрите специалисти ще ви разкажат повече за начина си на работа и методите, които използват, без да увъртат и да излъчват несигурност! Ако не получите ясни отговори и не се чувствате сигурни и уверени в избрания лайф коуч, направете консултация с друг специалист!

На предварителната консултация вашият бъдещ лайф коуч също ще има въпроси към вас, за да разбере към какво се стремите и от какво имате нужда. Важно е той да ви кара да се чувствате спокойни и да ви помогне да визуализирате пътя към успеха!

лайф коуч 4

7. Има ли синергия между вас и вашия лайф коуч?

И последно, но съвсем не на последно място по значимост, е синергията между вас и вашия бъдещ лайф коуч. Всъщност, това е дори най-важният фактор!

Вашият ментор по личностно развитие трябва да бъде като ваш близък приятел, на когото можете да споделите всичко, но същевременно поддържа професионални граници. Той следва да бъде добър слушател, да ви задава правилните въпроси, когато трябва да потърсите отговор дълбоко в себе си. Да не ви съди, а само да ви насочва в правилната посока. Да не ви прекъсва и да говори през вас, а да създава баланс в комуникацията. Да създаде дълбока и спокойна връзка помежду ви, за да се чувствате безопасно и комфортно… Особено когато сте по-уязвими по теми от дадени области от живота си.

Всичко това можете да усетите на първата си среща с вашия бъдещ лайф коуч. Важно е първите ви впечатления да бъдат позитивни и вашият потенциален ментор да ви подтиква към личностно усъвършенстване. Просто се доверете на интуицията си!

Заключение:

Надяваме се тези съвети и насоки да ви помогнат да направите правилен и информиран избор на лайф коуч! Фондация “За Подкрепа на Дистанционните Обучения” ще ви подкрепи в това начинание!

Присъединете се към нас и се абонирайте за нашия бюлетин, за да получавате само полезно, интересно и качествено съдържание!

Меню