Онлайн обучение от вкъщи – как да се обучаваме ефективно у дома? Ако сте нови в онлайн обученията, вероятно си задавате този въпрос. Или пък сте преминали през няколко онлайн курса, но все не сте успявали да учите пълноценно и търсите начин да се справите с управлението на времето и задачите си.

Решихме да споделим с вас 9 съвета от нашия опит, чрез които ще увеличите максимално ползата, която получавате от вашето онлайн обучение:

1. Проучете вариантите за онлайн обучение, обучители и платформи

Започнете с детайлно проучване на възможностите за онлайн обучение. Проверете кои са главните обучители и какви знания и опит притежават. Работят ли в сферата, за която се отнася обучението, имат ли добро портфолио, какви са отзивите за тях? Поинтересувайте се също и какви платформи за онлайн обучение ще бъдат използвани в предлаганите онлайн курсове.

Съберете подробна информация, за да бъдете добре осведомени за предимствата, недостатъците и спецификите на всяка обучителна програма. Така ще изберете най-подходящото за вас обучение от вкъщи!

2. Отнасяйте се към вашето онлайн обучение като към обучение на живо и бъдете отговорни!

Когато става дума за онлайн обучение от вкъщи, има два основни типа – обучение изцяло на запис или онлайн обучение в реално време. В повечето случаи, обученията в реално време след това предоставят и запис на лекцията. Това ви дава гъвкавост и възможност да учите в удобно за вас време, сами или заедно с другите участници в курса.

Но тази гъвкавост изисква да бъдете отговорни, отдадени и дисциплинирани. Това, че можете да отложите гледането на лекция за по-късен час или друг ден, не означава да я отлагате до безкрайност и да пренебрегвате обучението си. Отнасяйте се към вашето онлайн обучение като към традиционно присъствено обучение и отделяйте нужното време за него. Само така ще извлечете истинска стойност, нови знания и умения и ще бъдете удовлетворени от себе си.

онлайн обучение 2

3. Управлявайте правилно времето си

Осигурете си достатъчно време за обучение, синхронизирано с останалите ви ангажименти. Преди да започнете своето онлайн обучение, разгледайте програмата и отбележете в календар най-важните дати и крайни срокове за задачи и изпити. Така ще знаете какво предстои през следващите седмици и няма да изпуснете нито един краен срок.

Направете реалистичен седмичен график и се придържайте към него. Задайте си конкретни часове за учене, гледане на лекции и изпълнение на задачи, свързани с обучението.

Влизайте във виртуалната стая 5-10 минути преди началото на обучението. Така ще се настроите на правилната вълна и ще се подготвите за лекцията. Не правете нищо друго по време на лекция, защото това ще ви разсее и ще намали продуктивността ви.

4. Място, посветено на вашето онлайн обучение, без разсейващи фактори

Създайте си специална учебна зона у дома, където да провеждате своето онлайн обучение. Това място трябва да ви носи тишина, спокойствие, комфорт. Да ви вдъхновява, мотивира и да ви помага да се съсредоточите над лекциите и задачите. Погрижете се да няма никакви разсейващи фактори като телевизор и телефон. Забравете за социалните мрежи, имейлите, сърфирането в интернет и всичко друго, което би могло да прекъсне процеса на обучение и да повлияе на концентрацията ви.

5. Участвайте активно по време на вашето онлайн обучение

Много хора не се чувстват комфортно да участват в дискусия и предпочитат просто да слушат онлайн обучението, без да се включват с глас и камера. Ако и вие сте от тях, съветваме ви да опитате да излезете от зоната си на комфорт. Когато участвате активно в дискусия, задавате въпроси, искате разяснения и насоки и давате своето мнение, увеличавате максимално ползата от обучението. Ако наистина не се чувствате комфортно да говорите на глас пред всички участници, винаги можете да използвате груповия чат.

онлайн обучение 3

6. Допитвайте се до обучителя си

Преодолейте дистанцията между вас и вашия обучител. Той е там, за да ви помогне с всичко, с което може, а вие – за да извлечете максимума от обучението! Ако имате въпроси, възникнали проблеми или нещо не ви е съвсем ясно, не се притеснявайте да попитате обучителя си!

7. Бъдете активен участник и в онлайн общността на курса

Участвайте активно и следете ежедневно групата на курса в социалните мрежи, общия чат и онлайн форума. Така по всяко време ще бъдете информирани за новостите, свързани с обучението, и ще разберете по-добре лекциите и задачите от курса. Освен това, по този начин ще имате възможност да споделяте интереси, да си помагате един на друг и да създадете нови контакти и дори приятелства.

8. Водете си бележки за важните неща

Този лесен трик доказано стимулира активното мислене и възприемане на информацията, като засилва вашето внимание и концентрация. Ако гледате запис от онлайн обучението си, правете чести паузи и записвайте накратко ключовите точки от това, което сте чули.

Ако гледате лекция на живо, която ще бъде достъпна на запис по-късно, по-добре не си водете бележки. В този случай се съсредоточете, слушайте и участвайте в дискусиите.

онлайн обучение 4

9. Правете кратки почивки

Не стойте прекалено дълго време пред екрана. Отделете време за кратки и чести почивки, по време на които да станете, да се разходите, да се раздвижите с няколко леки упражнения и да подишате чист въздух. Грижете се за своята пълноценна почивка ежедневно. Намирайте достатъчно време за сън, пийте вода, хранете се здравословно, спортувайте, медитирайте и се разхождайте навън. По този начин ще бъдете много по-продуктивни и заредени с енергия!

Заключение:

Ако искате да се обучавате ефективно от вкъщи, Фондация “За Подкрепа на Дистанционните Обучения” ще ви помогне! Присъединете се към нас и се абонирайте за нашия бюлетин, за да получавате само полезно, интересно и качествено съдържание!

Меню